Το ζήτημα της εξόρυξης αντιμονίου στη Χίο εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις και να απασχολεί το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με στόχο τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Παντελής Βρουλής, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για τις συνέπειες μιας τέτοιας επένδυσης, εκφράζοντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και τη στάση της Περιφερειακής Ενότητας. Στον λόγο του, αναφέρεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τη στάση των πολιτών και τη δέσμευση της Περιφέρειας να διαφυλάξει το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
“Είναι η τρίτη φορά που έρχεται σαν θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το θέμα του αντιμονίου. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε αναλύσεις, αφού είναι γνωστό ότι ακόμα και από τις απλές ερευνητικές γεωτρήσεις τα αποτελέσματα είναι γνώριμα στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, την υψηλή πυκνότητα σε βαριά μέταλλα στο περιβάλλον, στην επεξεργασία λυμάτων και μάλιστα σε μία περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη natura.
Σήμερα είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις και όχι να κάνουμε αναλύσεις. Ο Περιφερειάρχης με τη συνέντευξή του στις 21/01/2025 είχε βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ορισμένα σημεία, τα οποία χρήζουν επεξήγησης. Πότε μάθαμε για το αντιμόνιο; Τον έβδομο του 2024, όταν η υφυπουργός κα Σδούκου είχε έρθει στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου. Εξήγησα τότε εκεί ότι δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης στα νησιά μας και ότι μας πιάνει απροετοίμαστους, αφού πρώτη φορά ακούμε για αυτό το θέμα.
Μετά από αυτό και αφού το υπουργείο κατάλαβε το λάθος που είχε κάνει, προσπάθησε να μας εμπλέξει και μας έβαλε μέσα στο παιχνίδι της ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Από την πλευρά μας κάναμε τη διαβούλευση, καλώντας τους προέδρους της γύρω περιοχής και ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κόσμο της Χίου. Έτσι αντιληφθήκαμε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες και οι πρόεδροι ήταν αρνητικοί στο να
γίνει αυτή η επένδυση – εξόρυξη.
Από τότε το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσπάθησε να μας εμπλέξει με άλλους φορείς (13 στον αριθμό), ότι είμαστε θετικοί, ορμώμενο από δύο ερωτήματα που έκανε προς τις υπηρεσίες μας το 2022, ζητώντας παροχή πληροφοριών για εκμίσθωση τμημάτων της περιοχής Αγιάσματα – Κεράμου, ρωτώντας μάλιστα αν γίνονται έργα της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, χωρίς να αναφέρει καν για
αντιμόνιο και για εξόρυξη. Το ίδιο ερώτημα έκανε και προς το αντίστοιχο τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χίου ( παίζοντας το ρόλο του Μαντείου των Δελφών ). Γνωρίζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι παρακολουθεί με προσοχή τη διαδικασία και συγχρόνως αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία, ότι θα πάρει θέση, με γνώμονα την πρόταση της μελέτης των
περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, εμείς σαν Περιφερειακή Αρχή δεν είμαστε αντίθετοι στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν συμφωνούμε να περιμένουμε τη γνωμοδότηση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι στα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σαν Περιφερειακή Ενότητα Χίου συνεχίζοντας και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, έχουμε κατά νου να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό χωριό με τις στοές που υπάρχουν στο χωριό Κέραμος (πρώην εξόρυξη αντιμονίου). Παράλληλα ήδη φέραμε μία διαδρομή 92 χλμ από τη νότια πλευρά της Χίου (Λιθί) μέχρι τις παρυφές του χωριού Κέραμος και έχουμε συμβάλει στη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου που υπάρχει στην περιοχή.
Και επειδή κάποιοι λένε ότι τάχα δεν έχουμε κοινή γραμμή με τον Δήμο, όπως είχαμε στις αποφάσεις των δομών, σας κάνω γνωστό ότι εμείς έχουμε σαν πάγια αρχή την φωνή των πολιτών και όταν 114 σύλλογοι (ιατρικός σύλλογος, δικηγορικός σύλλογος, ΑΔΕΔΥ, όλα τα χωριά της Βόρειας Χίου κλπ) εκφράστηκαν αρνητικά προς την εξόρυξη του αντιμονίου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε παρά να συνταχθούμε μαζί τους, γιατί δεν πρόκειται μόνο για 52000 που είναι ο πληθυσμός της Χίου, αλλά για
252000 που λένε όχι.
Κλείνοντας, προσωπικά, επειδή συχνά εμείς που εμπλεκόμαστε με τα πολιτικά για διάφορα θέματα, ακούμε ότι εξαιτίας κάποιων δεν προχώρησαν ορισμένα έργα ανάπτυξης, προτιμώ να με γράψει η ιστορία ότι ήμουν κατά της εξόρυξης και να συμπεριληφθώ στο κατάστιχο αυτών που ήταν κατά, από το να συνηγορήσω στο να πεθάνουν και άλλοι συνάνθρωποί μου λέγοντας ναι στην εξόρυξη, αφού ο εργασιακός μου χώρος γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της ανάπτυξης.”